SKŁADNIKI:
  • 200 g  czekoladowych herbatników
  • 3 łyżki masła
  • 300 g twarożku z wiaderka
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 8 łyżek cukru
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Herbatniki mielimy na drobny pył (można to zrobić blenderem bądź  maszynce do mięsa). Masło roztapiamy, wlewamy do rozkruszonych herbatników, dokładnie mieszamy. 
Do silikonowych foremek na muffinki wykładamy do łyżce herbatników, uklepujemy spody łyżeczką.

Do twarogu dodajemy erek homogenizowany, cukier, białko i mąkę ziemniaczaną (można dodać też odrobinę cukru waniliowego), miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę wykładamy do papilotek, do około 5/6 wysokości.


Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z opcją termoobiegu, pieczemy około 25 minut, do lekkiego zarumienienia.

Kilka truskawek blendujemy z 3 łyżkami soku truskawkowego (ewentualnie malinowego). Jeżeli sos jest za słodki/ za gęsty, można go rozrzedzić kilkoma łyżkami wody.









2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Serniczki bardzo fajnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają! również zapraszam do mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń