SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1½ szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (użyłam gęstej śmietany)
- 2¾ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao + 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- wydrylowane wiśnie (użyłam przetworów na zimę)
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 opakowania budyniu waniliowego (64 g)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g masła+100 g margaryny (najlepiej Kasi)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej piany. W oddzielnej miseczce żółtka miksujemy z sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek, nie przerywając miksowania (miksujemy na średnich obrotach). Wlewamy porcjami olej, a następnie dodajemy śmietanę, nie przerywając miksowania. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy (możemy miksować na średnich obrotach).
Blachę o wymiarach 410 x 280 mm wykładamy papierem do pieczenia i wysmarowujemy margaryną.
Ok. 2/3 ciasta wylewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części masy dodajemy kakao i śmietanę miksujemy do połączenia się składników. Ciemne ciasto wykładamy delikatnie porcjami na jasne ciasto na blasze.Na wierzchu układamy wiśnie. ciasto wkładamy do piekarnika, na około 45 minut i pieczemy w około 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Z dwóch szklanek mleka 1,5 szklanki wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy.
W pozostałej ilości rozgniatamy budyń, mąkę i jajko do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową cały czas intensywnie mieszając. Otrzymany budyń pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło i margarynę miksujemy mikserem do uzyskania jednolite masy, dodajemy porcjami przestudzony budyń, cały czas miksując. Tak przygotowany krem wykładamy na wierzch ciasta, wyrównując wierzch łopatką. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.
nigdy sama nie piekłam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWYJĄTKOWE CIASTO..PIĘKNIE WYGLĄDA...Z WIŚNIAMI JESZCZE NIE ROBIŁAM..ZAPRASZAM NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWYM KREMEM:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html
Bardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń