Pyszne drożdżówki idealne na drugie śniadanie!:)
SKŁADNIKI:
Ciasto: (na około 8 drożdżówek)
WYKONANIE:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu: należy drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka (najlepiej ciepłego), odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość(około 1,5h).
Aby przygotować nadzienie serowe, należy wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia (na około 30 minut) . W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub kieliszka a następnie napełniamy je nadzieniem. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy drożdżówki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną na kratce.
Smacznego!
Ciasto: (na około 8 drożdżówek)
- 250 g mąki (dałam więcej, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju (dałam masło)
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 300 g białego sera w wiaderku
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu: należy drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka (najlepiej ciepłego), odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
W tym czasie lekko podgrzewamy mleko, mieszamy je z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, łączymy z jajkiem, a następnie dodajemy do mąki wymieszanej z zaczynem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy przykryte w temperaturze pokojowej do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość(około 1,5h).
Aby przygotować nadzienie serowe, należy wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia (na około 30 minut) . W każdej bułeczce robimy płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub kieliszka a następnie napełniamy je nadzieniem. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy drożdżówki i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną na kratce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz