Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Kawałki brzoskwiń nadają im wspaniałego smaku, nadając jednocześnie sytości. Polecam!:)
SKŁADNIKI: (na około 16 babeczek):
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 250g jogurtu naturalnego
- 80ml oleju
- 130g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- brzoskwinie w puszce
WYKONANIE:
Mieszamy ze sobą sypkie składniki (oba rodzaje mąki, proszek i sodę).
W oddzielnej misce mieszamy jogurt, jajko, cukier, olej i cukier waniliowy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę (na 16 muffinek wystarczą około 3 połówki brzoskwini).
Do miski z sypkimi składnikami wkładamy brzoskwinie, wlewamy zawartość drugiej miski, mieszamy (niezbyt długo, do zwilgotnienia składników).
Tak przygotowane ciasto nakładamy do papierowych papilotek wysmarowanych olejem bądź margaryną i wysypanych bułką tartą (lub mąką). Ciasto nakładamy do około 3/4 wysokości.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 160-170 stopni.
W oddzielnej misce mieszamy jogurt, jajko, cukier, olej i cukier waniliowy.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę (na 16 muffinek wystarczą około 3 połówki brzoskwini).
Do miski z sypkimi składnikami wkładamy brzoskwinie, wlewamy zawartość drugiej miski, mieszamy (niezbyt długo, do zwilgotnienia składników).
Tak przygotowane ciasto nakładamy do papierowych papilotek wysmarowanych olejem bądź margaryną i wysypanych bułką tartą (lub mąką). Ciasto nakładamy do około 3/4 wysokości.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 160-170 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz