Połączenie puszystej, cytrynowej pianki i biszkoptowego ciasta, pyszności!:)




SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50 dag twarogu
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kawałki czekolady
WYKONANIE: Zaczniemy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszając dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 30cm).Pieczemy ok.25 min w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Aby przygotować cytrynową masę rozpuszczamy 3 galaretki w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy, mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy. Mieszamy mikserem z masą i wylewamy na biszkopt. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dekorujemy kawałkami czekolady i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.
Biszkoptowy spód możemy zastąpić herbatnikami bądź ciasteczkowym spodem i wówczas ciasto w całości przygotujemy bez pieczenia.

1 komentarze: