Połączenie puszystej, cytrynowej pianki i biszkoptowego ciasta, pyszności!:)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 dag twarogu
- 4 galaretki cytrynowe
- 250 ml śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kawałki czekolady
Aby przygotować cytrynową masę rozpuszczamy 3 galaretki w 300 ml gorącej wody. Twaróg mielimy, mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy. Mieszamy mikserem z masą i wylewamy na biszkopt. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dekorujemy kawałkami czekolady i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.
Biszkoptowy spód możemy zastąpić herbatnikami bądź ciasteczkowym spodem i wówczas ciasto w całości przygotujemy bez pieczenia.
baaardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń