Kolejna wariacja na temat kurczaka z owocami;)



SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • 100 ml wody
  • 100g cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki octu
  • przyprawa do kurczaka
WYKONANIE: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawą do kurczaka (około 1,5 łyżeczki), dokładnie mieszamy, smażymy.


Pomarańcze dokładnie myjemy. Skórkę jednej z nich ścieramy na tarce. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę.




Przygotowujemy sos: sok pomarańczowy mieszamy z wodą, octem, keczupem i cukrem. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka na patelni, chwilę razem smażymy. Startą skórkę z pomarańczy przesmażamy na oddzielnej patelni, po czym dodajemy do kurczaka w sosie, wszystko razem chwilę smażymy.


Gdy sos minimalnie się zredukuje, dodajemy pomarańcze.
W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą, która zagęści nam cały sos.


Gdy sos na patelni zacznie się gotować, zdejmujemy patelnię z palnika i wlewamy rozczyn z mąki, cały czas energicznie mieszając (do momentu uzyskania zawiesiny). Ponownie stawiamy patelnię na palniku, wszystko zagotowujemy i gotowe!:)
Kurczaka najlepiej podawać z ryżem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz