Kolejna wariacja na temat kurczaka z owocami;)
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 100 ml wody
- 100g cukru
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki octu
- przyprawa do kurczaka
Pomarańcze dokładnie myjemy. Skórkę jednej z nich ścieramy na tarce. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos: sok pomarańczowy mieszamy z wodą, octem, keczupem i cukrem. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka na patelni, chwilę razem smażymy. Startą skórkę z pomarańczy przesmażamy na oddzielnej patelni, po czym dodajemy do kurczaka w sosie, wszystko razem chwilę smażymy.
Gdy sos minimalnie się zredukuje, dodajemy pomarańcze.
W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą, która zagęści nam cały sos.
Gdy sos na patelni zacznie się gotować, zdejmujemy patelnię z palnika i wlewamy rozczyn z mąki, cały czas energicznie mieszając (do momentu uzyskania zawiesiny). Ponownie stawiamy patelnię na palniku, wszystko zagotowujemy i gotowe!:)
Kurczaka najlepiej podawać z ryżem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz