Wracając do domu za szybą widziałam śnieg, przez chwilę nawet myślałam, że to Boże Narodzenie a nie Wielkanoc..;)
Ale cóż, pogoda lubi płatać figle..:)
Świąteczne przygotowania zaczęłam od upieczenia piernika.
Przepis oczywiście wędruje na blog:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- słoik miodu
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 przyprawy do piernika (polecam przyprawy Prymat)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
Polewa:
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao
WYKONANIE:
Mleko wlewamy do garnuszka, wkładamy margarynę i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
W oddzielnej misce rozkłócamy mikserem całe jajka (bez skorupek oczywiście..;p).
Następnie dodajemy je do miski z sypkimi produktami i całość mieszamy.
Powracamy do naszego garnuszka z mlekiem i masłem. Gdy składniki nieco ostygną, dodajemy miód.
Następnie wolnym strumieniem, ciągle miksując, dodajemy do mąki i jajek.
Na koniec dodajemy sodę, miksujemy około 3 minut.
Dużą blachę (410 mm x 25 mm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut (przez pierwsze pół godziny piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni, później nieco ją zmniejszamy, do 150 stopni). Gdy ciasto nieco ostygnie, robimy polewę.
Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy cukier i margarynę. Gdy składniki zaczną się gotować, wsypujemy kakao,zmniejszamy gaz, intensywnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ciepłą polewą smarujemy wierzch piernika.
Ktoś chce kawałek?:)
Dużą blachę (410 mm x 25 mm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut (przez pierwsze pół godziny piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni, później nieco ją zmniejszamy, do 150 stopni). Gdy ciasto nieco ostygnie, robimy polewę.
Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy cukier i margarynę. Gdy składniki zaczną się gotować, wsypujemy kakao,zmniejszamy gaz, intensywnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ciepłą polewą smarujemy wierzch piernika.
0 komentarze:
Prześlij komentarz