Świąteczna euforia powoli już opada, za oknem typowa Bożonarodzeniowa aura (jakoś ciężko powiedzieć, że to co dzieje się za oknem przypomina Wielkanoc, a tym bardziej Lany Poniedziałek..;) ), a więc czas na kolejny przepis....:)
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- około 200 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 1 kg twarogu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- owoce kandyzowane
- szklanka cukru
- 4 białka
- brzoskwinie (można je zastąpić również ananasami) w puszce
WYKONANIE:
Ciasto: wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto.
2 dni, 7 godzin, 19 minut i 33 sekundy później w naszej misce powstać taki oto twór..:)
Blachę do pieczenia (410 mm x 250 mm) wykładamy papierem, smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blachy, nakłuwamy widelcem, odstawiamy.
Masa sernikowa: Twaróg, budyń,owoce kandyzowane, cukier i cukier waniliowy mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu, białka ubijamy na puszystą pianę.
Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni.
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w drobną kostkę.
Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając cukier.
Po około 35 minutach pieczenia sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch brzoskwinie, rozsmarowujemy pianę z białek, po czym ponownie wstawiamy go na około 15-20 minut.
Gotowe!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz