Świąteczna euforia powoli już opada, za oknem typowa Bożonarodzeniowa aura (jakoś ciężko powiedzieć, że to co dzieje się za oknem przypomina Wielkanoc, a tym bardziej Lany Poniedziałek..;) ), a więc czas na kolejny przepis....:)


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • około 200 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • owoce kandyzowane

  • szklanka cukru
  • 4 białka
  • brzoskwinie (można je zastąpić również ananasami) w puszce


WYKONANIE:
Ciasto:  wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto.


2 dni, 7 godzin, 19 minut i 33 sekundy później w naszej misce powstać taki oto twór..:)


Blachę do pieczenia (410 mm x 250 mm) wykładamy papierem, smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blachy, nakłuwamy widelcem, odstawiamy.


Masa sernikowa: Twaróg, budyń,owoce kandyzowane,  cukier i cukier waniliowy mieszamy.


 Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu, białka ubijamy na puszystą pianę.


Pianę delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. 


Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy  około 55 minut w temperaturze 170 stopni.


Brzoskwinie odsączamy, kroimy w drobną kostkę.
Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając cukier.
Po około 35 minutach pieczenia sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na wierzch brzoskwinie, rozsmarowujemy pianę z białek, po czym ponownie wstawiamy go na około 15-20 minut.
Gotowe!:)









0 komentarze:

Prześlij komentarz