SKŁADNIKI:
  • filet z białej ryby (mintaj, morszczuk)
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% (200 ml)
  • 200 g żółtego sera
WYKONANIE:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pomidory z puszki. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do pomidorów, redukujemy ilość wody. Całość doprawiamy ziołami i przyprawami.
Filety z ryby (mogą być mrożone) układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Gdy papryka zmięknie, zawartość patelni blendujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia. Żółty ser ścieramy na tarce, wykładamy równomiernie na sos. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, rybę pieczemy około 45-50 minut, do momentu, aż ser się zarumieni. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz