SKŁADNIKI:
- 3 puszki białej fasoli
- duża cebula
- 2 gruszki (konferencja)
- gałązka świeżego rozmarynu
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej
WYKONANIE:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki oraz gałązkę rozmarynu. Wszystko chwilę smażymy, wyjmujemy rozmaryn. Fasolę płuczemy, blendujemy razem z przesmażoną cebulą i gruszkami na gładką masę. Do masy dodajemy pozostałe składniki (siemię lniane, oliwę, majeranek, lubczyk, gałkę muszkatołową), dokładnie mieszamy. Masę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy. Pasztet pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz