SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • Zaczyn:
  • 0,5 paczki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,25 szklanki letniej wody
  • jagody
WYKONANIE:
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy w rondelku, wlewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
Do wody wsypujemy cukier, wykruszamy drożdże, mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Tak przygotowany zaczyn przelewamy do mąki (nie odstawiamy do wyrośnięcia). Szklankę po zaczynie można ponownie napełnić odrobiną letniej wody - przyda się w momencie, gdy będziemy wyrabiać ciasto.
W rondelku podgrzewamy margarynę, do momentu, aż będzie płynna, odstawiamy.
Ciasto wyrabiamy ręką, w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, dolewamy odrobinę letniej wody (jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt gęste), następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyrabiamy (finalnie ciasto nie będzie odchodzić od ręki), aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto odstawiamy, przykrywamy ściereczką (powinno podwoić swoją objętość).
Jagody (lub inne owoce sezonowe) płuczemy, wsypujemy cukier.
Gdy ciasto wyrośnie,zaczynamy formować bułeczki.
Oddzielamy kawałek ciasta, wykładamy łyżeczkę nadzienia i zaklejamy. Bułeczki od razu wykładamy na blaszkę (wysmarowaną margaryną). W podanej proporcji powinniśmy otrzymać 24 jagodzianki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (z termoobiegiem), jagodzianki pieczemy około 30 minut.
Bułeczki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. 







0 komentarze:

Prześlij komentarz