SKŁADNIKI:
- 4 szklanki cukinii
- 60 dag pieczarek *
- 6 jajek
- 2 szklanki bułki tartej
- 20 dag żółtego sera
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 marchewki (około 30 dag)
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół (bazylia, oregano, lubczyk)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia
* Pieczarki można zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą.
WYKONANIE:Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, ścieramy na tartce o dużych oczkach (jarzynowej). Odmierzamy 4 szklanki, wsypujemy szczyptę soli, odstawiamy. Po kwadransie odciskamy z nadmiaru soku.
Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew, cebulę i czosnek przesmażamy na patelni, do miękkości warzyw. Studzimy. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, przesmażamy na patelni, również studzimy. Ostudzoną marchewkę i pieczarki przekładamy do miski razem z cukinią. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Kukurydzę opłukujemy, przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia (25 cm x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę warzywną, wierzch posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około jednej godziny.
Pasztet dobrze smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz