SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g)
  • 600 ml mleka
Masa kajmakowa:
  • puszka masy kajmakowej 
  • orzechy włoskie i laskowe
WYKONANIE:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i miód. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części. Każdą z nich owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.  Blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm (proponuję nieco większą, gdyż u mnie placki wyszły nieco za grube) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy, przekładamy do formy (każdą część ciasta pieczemy oddzielnie). Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 15 minut (do zarumienienia się ciasta). Czynności powtarzamy z każdym z pozostałych części ciasta. Placki pozostawiamy do ostudzenia.
Masa budyniowa: 500 ml mleka wlewamy do garnuszka, gotujemy. Proszek budyniowy rozcieramy w 100 ml mleka, wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy. Połowę gorącej masy budyniowej wykładamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy drugą część budyniu, przykrywamy ostatnim ciastem.
Masa kajmakowa: Orzechy siekamy, wrzucamy do garnuszka. Puszkę masy kajmakowej przekładamy do orzechów, mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji (lekko podgrzewamy). Masę wykładamy na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia. 







0 komentarze:

Prześlij komentarz