Pomysł na tęczowy tort pojawił się w mojej głowie baaardzo dawno, ale jakoś okazje uciekały jedna za drugą.. I ostatecznie tort ten pojawił się na moich urodzinach....:)
Jakby nie patrzeć okrągłe oczko!:)

SKŁADNIKI:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • proszek do pieczenia
  • barwniki spożywcze
  • 600 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 3 opakowania śmietan-fixu
WYKONANIE:
Wykonanie tortu jest dość pracochłonne, gdyż musimy upiec 5 osobnych biszkoptów.
Zatem...:D
2 białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy 2 łyżki cukru, ciągle miksujemy. Do ubitych białek dodajemy 2 żółtka. Wsypujemy 2 łyżki mąki oraz odrobinę proszku do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką, by piana z białek nie opadła. Wsypujemy barwnik. Ja użyłam barwników w proszku i wystarczyła dosłownie odrobina. Należy pamiętać, że po upieczeniu biszkopt będzie miał jeszcze bardziej intensywny kolor.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, wylewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury około 160-170 stopni na około 20 minut.
Identycznie postępujemy z pozostałymi biszkoptami.



Biszkopty odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Tutaj oczywiście dowolność jak najbardziej..:)
Ja zdecydowałam się na bitą śmietanę.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy (można dodać też kilka łyżek cukru) i śmietan fixy. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopty. Część kremu pozostawiamy do posmarowania wierzchu i boków tortu.



Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
I gotowe!:)








0 komentarze:

Prześlij komentarz