SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 12 łyżek cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 5 łyżek miodu
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
WYKONANIE:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.



Ciasto dzielimy na cztery równe części (moje ciasto ważyło około 1,2 kg).


Blachę o wymiarach 25cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nią dno blachy. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni (do uzyskania złotego koloru). Czynność powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta. Odkładamy do ostygnięcia.



Przygotowujemy krem. 2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.


W misce ucieramy mikserem masło i margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując.


Tak przygotowaną masą przekładamy blaty ciasta.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Miodownik można udekorować roztopioną mleczną czekoladą.





0 komentarze:

Prześlij komentarz