A więc zaczynamy nadrabiać zaległości...:)
Zastanawiając się wczoraj wieczorem jaki przepis umieszczę dziś na blogu padło właśnie na Krówkę z dwóch powodów..;)
Podobno krowa to symbol bogactwa (więc może krówka też....:D ), po za tym do tego przepisu zainspirowała mnie koleżanka, która poczęstowała mnie podobnym ciastem na urodzinach..:)
Ale przejdźmy do sedna sprawy..;)

SKŁADNIKI
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina proszku do pieczenia
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • opakowani cukru waniliowego
dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • kilka łyżek cukru
  • herbatniki (ja użyłam około 30 sztuk)
  • mleko skondensowane w puszce
  • płatki czekoladowe
WYKONANIE
Najpierw zabieramy się za upieczenie biszkoptowego spodu ciasta. Będzie on dosyć niski, bo trzeba zostawić duuuużo miejsca na słodkie składniki.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle miksując. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna, dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie łyżką, by piana nie upadła.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (410 mm x 250 mm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-30 minut.
Gotowy biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.


Przygotowujemy krem.
Jeżeli ktoś nie ma wszystkich składników do wykonania tego kremu, można go zastąpić budyniem z paczki, przygotowując go według przepisu na opakowaniu (ewentualnie zmniejszając ilość mleka)-efekt będzie bardzo podobny:)
Odlewamy jedną szklankę mleka do miseczki, rozrabiamy w niej żółtka, wsypujemy oba rodzaje mąki, dokładnie rozcieramy by nie było grudek. Pozostałe dwie szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. Wlewamy masę żółtkową, gotujemy na wolnym ogniu mieszając by nie było grudek.
Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.


Na biszkopt wykładamy wystudzony (ale nie zimny) budyń, który przykrywamy warstwą herbatników.


Na warstwę herbatników wykładamy mleko skondensowane (krówka).
W misce ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy smietan-fixy i kilka łyżek cukru.


Przygotowane ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Gotowe!






0 komentarze:

Prześlij komentarz