Oto jak bardzo prostym sposobem można uzyskać ciekawy kształt ciastek..:)
I wystarczy do tego tylko pomysłowość i chwila czasu:)

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny (lub masła)
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 7 dag świeżych drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem, powidła śliwkowego lub krem czekoladowy
  • cukier do posypania
WYKONANIE:
Z mąkę, margaryny, żółtek, śmietany, drożdży, cukru waniliowego i cukru pudru zagniatamy jednolite gładkie ciasto.



Ciasto dzielimy na kilka części, partiami wałkujemy na grubość około 0,5 cm i kroimy na prostokąty. Na każdym z nich układamy łyżkę dżemu (powideł lub nutelli). Prostokąty składamy na pół, sklejając brzegi. Jedną z krawędzi nacinamy nożem, by otrzymać "pazurki". Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.




Ciastka układamy na blasze nadając im kształt podkówek. Pieczemy w nagrzanym  do 170 stopni piekarniku do zarumienienia.




0 komentarze:

Prześlij komentarz