SKŁADNIKI: (16 sztuk)
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja (lub 4 mniejsze)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, odmierzamy 2 szklanki. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce mieszamy mikserem (na wolnych obrotach) olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie mieszamy za pomocą łyżki z suchymi składnikami.
Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie, ustawiamy na kratce w piekarniku i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). Po tym czasie muffiny wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
pyszne muffinki! :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają ;-)
OdpowiedzUsuń