SKŁADNIKI: (16 sztuk)
  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja  (lub 4 mniejsze)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
WYKONANIE:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, odmierzamy 2 szklanki. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce mieszamy mikserem (na wolnych obrotach) olej, jajka, cukier, tartą marchewkę. Następnie mieszamy za pomocą łyżki z suchymi składnikami.

Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie,  ustawiamy na kratce w piekarniku i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). Po tym czasie muffiny wyjmujemy z piekarnika, studzimy.








2 komentarze: