SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jogurty naturalne po 400 g
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych)
- 1 śnieżka
- 200 ml mleka
- 6 bananów
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki mleka
- 100 g mlecznej czekolady
WYKONANIE:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski, dodajemy proszek do pieczenia i kakao, całość mieszamy. Mieszankę dodajemy porcjami do ubitych jaj i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25 cm x 30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny, kroimy go na dwie części.
Na biszkopt wykładamy 1/3 kremu, następnie układamy pokrojone banany, przykrywając je kolejną porcją kremu (1/3). Pozostałą część kremu mieszamy z pokrojonymi w kostkę bananami. Na krem wykładamy biszkopt, następnie krem z bananami. Tak przełożone ciasto wstawiamy natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotowujemy polewę.
Czekoladę nad kąpielą wodną rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka, lekko przestudzoną wykładamy na wierzch ciasta.
0 komentarze:
Prześlij komentarz