SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 puszki pomidorów
- 1 duży topiony serek śmietankowy
- 2-3 łyżki przyprawy do pizzy
- 2 kostki rosołowe
- 1 paryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki koncentratu
- 4 ziemniaki *
WYKONANIE:
Oryginalna zupa pizza jest bez ziemniaków, zdecydowałam się na nie, by zupa była bardziej treściwa. Jeżeli zdecydujesz się na wersję z ziemniakami, na początku obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i ugotuj w małym garnku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy około 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe i przyprawę do pizzy, gotujemy. Usmażone mięso przekładamy do gotującego się bulionu.
Jeżeli ugotowałeś ziemniaki- przełóż je teraz do garnka z mięsem, cebulą i pieczarkami i chwilę wszystko gotuj.
Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy chwilę na patelni. Pomidory z puszki blendujemy, przelewamy do garnka z mięsem, dodajemy usmażoną paprykę. Dla intensywniejszego koloru możemy dodać koncentrat pomidorowy. Serek topiony kroimy, wrzucamy do gotującej się zupy, mieszamy. Gdy serek się rozpuści dodajemy kukurydzę (przelaną wcześniej wodą).
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń