SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka (około 300 g)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • 200 ml wody
  • pomidory w puszce
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 woreczki ryżu (200 g)
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra czerwona papryka
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy , kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą kebab gyros), odstawiamy na kwadrans, by kurczak przeszedł przyprawami. W tym czasie kroimy w kostkę dwie średniej wielkości cebule, wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem chwilę smażymy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do kurczaka i cebuli. Smażymy do momentu, aż papryka zmięknie. 


W garnku gotujemy dwa woreczki ryżu w osolonej  wodzie. Gdy ryż będzie już miękki, przelewamy go wodą i odstawiamy, przyda się nam na samym końcu gotowania.


Smażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka (chyba, że mamy dużą patelnię, na której zmieszczą się wszystkie składniki, wówczas nie jest to konieczne), zalewamy go wodą, dodajemy 3 łyżki koncentratu i dodajemy pomidory w puszce (jeżeli kupimy niepokrojone, przed wrzuceniem na patelnie trzeba je rozdrobnić). Wszystko chwilę razem gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki. 
Po chwili wrzucamy opłukaną fasolę i kukurydzę z puszki. Ja zdecydowałam się na gotową mieszankę fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym (z błahego powodu-dania byłoby po prostu za dużo jak dla jednej osoby, gdybym zdecydowała się na standardowe rozwiązanie..:) ). 


Wszystko doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy ryż i wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku.
Danie gotowe!:)


Danie jest bardzo syte i gęste, można to zmienić dodając kolejną puszkę pomidorów lub więcej wody:)









1 komentarze: