Przepis czekał na publikację ponad pół roku..:)
Idealna propozycja na przystawkę.
Jajka faszerowane w nieco "inny" sposób niż standardowo:)

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka
  • szczypiorek
  • koper
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, 
  • bazylia
WYKONANIE:
Jajka ugotować, ostudzić. Każde z jajek przeciąć na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć jajka ze skorupek. 



Wydrążone jajka pokroić w drobną kostkę.
Pieczarki obrać, pokroić wplasterki, usmażyć na patelni. Paprykę oczyścić, pokroić. Szczypiorek i koper drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 



Tak przygotowane składniki dodajemy po pokrojonych jajek, wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do wydrążonych wcześniej skorupek. 


Wierzch każdej łódeczki odtaczamy w bułce tartej.


Tak przygotowane jajka smażymy na złoto z jednej strony. Przystawki są już gotowe!:)

W przypadku, gdy farszu jest zbyt dużo, możemy przygotować kotleciki. Smakują równie dobrze:)





0 komentarze:

Prześlij komentarz