SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 1 kostka masła (margaryny)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • powidła śliwkowe (dżem porzeczkowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
Na krem:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 125 g margaryny (np. Kasi)

WYKONANIE:
Z masła (margaryny), mąki, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Jeżeli nie będzie odchodziło od rąk, dosypujemy mąki. Dzielimy je na dwie równe części, wykładamy na dwóch identycznych blachach (370 mm x 260 mm) wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych margaryną. Oba placki smarujemy powidłami (dżemem). W misce ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy stopniowo szklankę cukru, miksujemy do momentu uzyskania lśniącej masy. Ubite białka z cukrem wykładamy na dżem, równomiernie rozprowadzamy. Orzechy włoskie drobno siekamy, posypujemy nimi oba ciasta. Placki pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni (należy pilnować, aby orzechy się nie przypaliły).
Po upieczeniu placki dobrze studzimy.
Przygotowujemy masę budyniową: szklankę mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy mikserem margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując. 
Tak przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, drugi delikatnie wykładamy na krem.
Ciasto wstawiamy na 2h do lodówki.







2 komentarze: