SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 9 białek
  • 1,5 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki maku (sypkiego)
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 9 żółtek
Na krem:
  • 400 ml gęstej śmietany 18%
  • galaretka wiśniowa
  • łyżka cukru

WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ciągle miksując aż do momentu uzyskania lśniącej piany. 
Dodajemy 5 żółtek (najlepiej wrzucać po jednym, ciągle miksować). Następnie wsypujemy partiami 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i olej (najlepiej naprzemiennie sypkie i mokre składniki), mieszamy delikatnie łyżką. 
Ciasto dzielimy na 4 części. Dużą blachę (410 mm x 250 mm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Do pierwszej części ciasta dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i wylewamy na środek blachy.
Do kolejnej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką ciasto w różnych miejscach.
Do trzeciej części dodajemy kisiel, postępujemy podobnie jak w przypadku ciasta z kakao, robiąc "kropki". Do czwartej części dodajemy mak, mieszamy i wykładamy na poprzednie warstwy.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy, kroimy na pół.


Przygotowujemy krem:  galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody, studzimy (pilnujemy, aby nie zgęstniała). Śmietanę ubijamy, dodając cukier, następnie wąskim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. 
Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugą połową. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. 







0 komentarze:

Prześlij komentarz