SKŁADNIKI:
Na ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki Pepsi
  • 2 łyżki oleju
Na krem:
  • 150 g herbatników
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 ml Pepsi
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 0,5 szklanki Pepsi do nasączenia biszkoptu
  • 330 ml śmietany kremówki
  • żelatyna
  • łyżka cukru pudru

WYKONANIE:
Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną masę, dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu, aż uzyskamy lśniącą, sztywną masę. Do piany dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Następnie wsypujemy sypkie składniki do masy i mieszamy łyżką, uważając, by piana nie straciła swojej puszystości. Na koniec wlewamy olej oraz Pepsi i powoli mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia  blachy o wymiarach 30cm x 25 cm  i pieczemy ok. 25 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Gdy biszkopt ostygnie nasączamy go 0,5 szklanki Pepsi.


Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu na bazie orzechów włoskich. Mielimy orzechy oraz herbatniki (ja zrobiłam to w maszynce do mielenia mięsa, ale świetny do tego będzie blender).  Zmielone składniki dokładnie mieszamy i zalewamy Pepsi, mieszamy, aby napój się wchłonął i odstawiamy na około 30 minut.  Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, aż stanie się jasna i puszysta, kolejno,  nie przerywając miksowania,  dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej. Gdy krem będzie gotowy wykładamy go na nasączony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

Ubijamy na sztywno śmietankę  kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu żelatynę. Miksujemy i wykładamy śmietanę na wierzch ciasta. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Przed podaniem schładzamy je min.2h.

Smaczności!:)



5 komentarze:

  1. świetne ciasto, dzisiaj wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. jak duże to opakowanie zelatyny ma byc???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, 2-3 łyżki stołowe żelatyny wystarczą. Należy je rozpuścić w około 60 ml ciepłej wody. Żelatynę można zastąpić śmietan-fixami (2 opakowania).

      Usuń
  3. O, nigdy nie jadłam takiego ciasta:) Ciekawa jestem smaku... Bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń