SKŁADNIKI:
  • 6-7 dużych ziemniaków
  • brokuł
  • 300 g  pieczarek
  • 200 g kiełbasy
  • papryka czerwona
  • 300 g żółtego sera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym obieramy i kroimy w plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, smażymy. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut, po czym pozostawiamy go w garnku. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki są już gotowe, zabieramy się za układanie kolejnych warstw naszej zapiekanki. Do przygotowania pozostał tylko sos: do miseczki wlewamy śmietanę, wbijamy 2 jajka, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ziołami.
Średniej wielkości naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, na dno wykładamy warstwę ziemniaków. Kolejno, część usmażonej kiełbasy i papryka. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, na nią wędruje reszta kiełbasy, pieczarki i cebula. Przykrywamy ostatnią już warstwą ziemniaków. Na wierzchu układamy różyczki ugotowanego brokuła. Całość zalewamy sosem. na wierzch wędruje warstwa żółtego sera.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na około 25 minut, pieczemy w temperaturze 170 stopni.













Smacznego!:)

3 komentarze: