SKŁADNIKI: (na 12 bułeczek)
  • 3 średnie cebule,
  • 20-30 dag żółtego sera
  • 250 ml mleka
  • 50 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli i cukru
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 jajko
WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, tak, by było letnie, dodać drożdże wymieszać, dodać cukier, sól i łyżkę mąki pszennej, wymieszać, odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju. Do miski wsypać mąkę i rozczyn, wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni (można dosypać trochę więcej mąki i dodać trochę więcej oleju). Blachę wyłożyć papierem, posmarować olejem, w dłoniach formować kuleczki i rozpłaszczać je lekko palcami, układać je na blasze. Każdy placek posmarować białkiem, na to położyć cebulę i wstawić do piekarnika – 160 stopni na 35 min. Na 10 min przed wyjęciem pizzerinki posypać startym serem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz