SKŁADNIKI:
Ciasto I
WYKONANIE:
Ciasto I: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, ciągle miksując. Następnie wbijamy po jednym żółtku. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, proszek i kakao. Sypkie produkty przesiewamy do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blachę (410 mm x 25 mm), pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy Ciasto II: ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy kokos, miksujemy. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni.
Do miseczki wlewamy około 150 ml mleka, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy żółtka. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę. W garnuszku gotujemy pozostałe mleko (około 350ml) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa budyniowa przestygnie, ucieramy margarynę, po czym partiami dodajemy budyń na zmianę z cappuccino, ciągle miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta.
UŁOŻENIE:
Ciasto I
1/4 kremu
Ciasto II
1/4 kremu
Ciasto I
1/2 kremu
Ciasto I
- 40 g kakao (około 4 łyżek)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 7 jajek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 200 g kokosu
- 5 białek
- 220 g cukru (około 3/4 szklanki)
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 30 g cappuccino
WYKONANIE:
Ciasto I: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, ciągle miksując. Następnie wbijamy po jednym żółtku. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, proszek i kakao. Sypkie produkty przesiewamy do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blachę (410 mm x 25 mm), pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy Ciasto II: ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier, ciągle miksując. Na koniec dodajemy kokos, miksujemy. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni.
Do miseczki wlewamy około 150 ml mleka, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy żółtka. Wszystko rozcieramy na jednolitą masę. W garnuszku gotujemy pozostałe mleko (około 350ml) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa budyniowa przestygnie, ucieramy margarynę, po czym partiami dodajemy budyń na zmianę z cappuccino, ciągle miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta.
UŁOŻENIE:
Ciasto I
1/4 kremu
Ciasto II
1/4 kremu
Ciasto I
1/2 kremu
Mmm, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuń