SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 duże cytryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Cytrynę należy umyć, sparzyć, osuszyć ręcznikiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć z niej sok (powinniśmy otrzymać około 1/4 płynu, jeżeli soku będzie zbyt mało, należy wycisnąć drugą cytrynę). Sok z cytryny mieszamy z olejem.
Proszek do pieczenia przesiewamy z obiema rodzajami mąki. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i dalej ubijamy na lśniącą masę. Następnie dokładamy stopniowo mieszankę mączną na przemian z olejem cytrynowym i żółtkami. Miksujemy  tak długo, aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.
Papilotki smarujemy olejem, wykładamy masę do około 3/4 wysokości. Blachę z muffinkami wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut.
Uwaga: Z tej proporcji ciasta można przygotować również babkę cytrynową w keksówce.



1 komentarze:

  1. super przepis..polecam kruche babeczki śmietankowe...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń