Coś nowego na talerzu na niedzielny obiad..:)
Smacznie, zdrowo i przede wszystkim syto!:)


SKŁADNIKI:
  • około 70 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1/2 brokuła
  • 250 ml śmietany 12%
  • 10 dag serka topionego
  • sól, pieprz, wegeta
  • zioła (bazylia, oregano)
  • olej do smażenia
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. smażymy na kilku kroplach oleju, doprawiając solą i pieprzem.Pieczarki obieramy, kroimy w półplastry.
Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki.






Pieczarki smażymy. W momencie, gdy woda, która pojawi się na patelni zredukuje się, dodajemy je do smażącego się mięsa. Na koniec dodajemy brokuł. Przyprawiamy wegetą i dusimy przez około 10-15 minut, aż brokuł zmięknie.




W garnuszku mieszamy śmietanę, serek topiony i zioła. Gotujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.


Śmietanę wlewamy do kurczaka, mieszamy. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż śmietana z serkiem nieco zgęstnieje i zredukuje swoją objętość. Ewentualnie możemy doprawić do smaku.


Mięsko mamy już gotowe, teraz wystarczy ugotować ryż, makaron bądź ziemniaki i obiad gotowy!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz