Od dobrych kilku lat zastanawiała mnie receptura sosu słodko-kwaśnego, Który dostawałam z kurczakiem w chińskiej knajpce.... No i proszę, przepis już jest, pierwsze wykonanie mamy za sobą!:)
SKŁADNIKI:
- 2 małe papryczki chilli (lub jedna duża)
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml wody
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Papryczki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, razem z papryczkami rozdrabniamy w blenderze. Z garnuszku mieszamy wodę, ocet i cukier. Wrzucamy papryczki z czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia, by papryczki lekko zmiękły. wsypujemy szczyptę soli.Zdejmujemy z ognia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżeczką wody, wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien przyjąć konsystencję kisielu). Wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Sos idealnie pasuje do kurczaka z warzywami:)
Przepis zaczerpnięty z bloga Cuda i cudeńka . I faktycznie, ten sos to cudo!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz