Biszkoptowe ciasto i powrót wspomnieniami do dzieciństwa..:)
Proste i pyszne...:)Dla łasuchów i miłośników ciast z kremem:)





SKŁADNIKI:
Na ciasto jasne:
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki oliwy
Na ciasto ciemne:
  • ciasto jasne + 4 łyżki kakao
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
WYKONANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle miksując aż do uzyskania lśniącej piany. Do masy białkowej dodajemy żółtka, miksujemy. Wlewamy 2 łyżki oliwy, ponownie mieszamy. Do oddzielnej miseczki przesiewamy sypkie składniki (dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia). W przypadku ciasta ciemnego mieszamy także kakao.Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką, aby ciasto nie straciło na puszystości. Każde z ciast wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą formy (360mm x 120mm). Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni.


Oba ciasta kroimy na kawałki (dzieląc każde z nich na około 20 części)




Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, gotujemy. W oddzielnym naczyniu mieszamy szklankę mleka z żółtkami i obiema mąkami, rozcierając tak, by nie było grudek. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, ciągle mieszamy. Otrzymana masa konsystencją ma przypominać budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.W misce ucieramy mikserem masło i margarynę. Dodajemy po łyżce zimnej (!) masy budyniowej, ciągle miksując.Tak przygotowanym kremem smarujemy każdym kawałek ciasta, wybierając raz ciemny raz jasny biszkopt.




Nadmiarem kremu możemy posmarować wierzch ciasta, bądź przygotować polewę czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto już gotowe!:)
Wystarczy kroić je pod ukosem, by na naszym talerzu znalazły się zarówno krem jak i oba biszkopty. Smacznego:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz