Sernik i kruche ciasto to moje ulubione połączenie:) 
A jak smakuje z pysznymi owocami? 
Sprawdź sam!:)





SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • sezonowe owoce (jagody, truskawki, wiśnie...)
Masa serowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg twarogu
  • budyń waniliowy
WYKONANIE:
Najpierw przygotowujemy nasze ulubione kruche ciasto, które zrobić potrafi już każdy..:)




Ciasto dzielimy w proporcji 3:1. Większą częścią ciasta wykładamy dno dużej blachy do pieczenia (410 mm x 250 mm), mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki.
To, co w tym cieście najlepsze jest przecież jeszcze prostsze do przygotowania...!:) Tutaj mamy dwa warianty, w zależności od tego, jakiego twarogu używamy. Jeżeli jest to twaróg w kostkach, należy do zmielić, jeżeli w wiaderku-jest już gotowy do użycia..:)Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce mieszamy twaróg, budyń, cukier, mieszamy dokładnie mikserem. Do masy twarogowej dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy delikatnie łyżką, tak, aby masa nie straciła puszystości.


Tak przygotowaną masę wykładamy na kruche ciasto.


Na masę serową wykładamy owoce. Wierzch posypujemy kruchym ciastem, które ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Ciasto wkładamy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Ale niestety, nie możemy od razu spróbować, Dzieci muszą poczekać, aż ciasto wystygnie..:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz