Mnóstwo wiórek i kremu a wszystko to ukryte między herbatnikami..;) Łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-nie wymaga pieczenia!:)
SKŁADNIKI:
- 0,5 opakowania masła roślinnego
- 0, 5 opakowania margaryny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3,5 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 duże opakowanie herbatników
Przygotowujemy budyń: Odlej jedna szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozcierając tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj powoli na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu by ostygła.
Miękkie masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Kiedy wszystkie składniki masy będą już połączone wsyp wiórki ( odsyp trochę do dekoracji).
W prostokątnej blaszce (25 x 30cm) ułóż herbatniki, wyłóż na nie połowę masy , przykry koleją warstwą herbatników, na to znowu wyłóż masę i trzecia warstwę herbatników. Resztą masy cienko posmaruj wierzch, oprósz wiórkami, wstaw do lodówki.
Prawda, że łatwe?:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz