Mnóstwo wiórek i kremu a wszystko to ukryte między herbatnikami..;) Łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-nie wymaga pieczenia!:)
SKŁADNIKI:
  • 0,5 opakowania masła roślinnego
  • 0, 5 opakowania margaryny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • torebka cukru waniliowego
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 duże opakowanie herbatników
WYKONANIE:
Przygotowujemy budyń: Odlej jedna szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, rozcierając tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj powoli na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotową masę z ognia, postaw w chłodnym miejscu by ostygła.


Miękkie masło roślinne i margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Kiedy wszystkie składniki masy będą już połączone wsyp wiórki ( odsyp trochę do dekoracji).


W prostokątnej blaszce (25 x 30cm) ułóż herbatniki, wyłóż na nie połowę masy , przykry koleją warstwą herbatników, na to znowu wyłóż masę i trzecia warstwę herbatników. Resztą masy cienko posmaruj wierzch, oprósz wiórkami, wstaw do lodówki.




Prawda, że łatwe?:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz