Aura za oknem ani trochę nie przypomina tej zimowej, więc w kuchni też smakami powracamy do wczesnej jesieni:)
SKŁADNIKI (na blachę 42 x 35mm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła roślinnego
- 6 jajek
- sezonowe owoce (w moim przypadku śliwki węgierki)
Do miseczki przesiewamy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.Masło roślinne roztapiamy w garnuszku (masło nie może się zagotować!), odstawiamy. Ostudzone masło mieszamy z sypkimi składnikami. Miksując mikserem, wbijamy kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Czynność wykonujemy do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą, lejącą konsystencję.Blachę (410 mm x 250 mm) smarujemy tłuszczem (olej bądź margaryna), wylewamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Smacznego!:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz