SKŁADNIKI:
  • 2 całe filety z kurczaka,
  • 30 dag ryżu
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 4 kostki rosołowe,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone cebule,
  • ząbek czosnku
  • kurkuma, sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
WYKONANIE:
Mięso kroimy w dużą kostkę, obsmażamy na oleju. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną piórka i czosnek.Do garnka wlewamy szklankę wody i wkładamy jedną kostkę rosołową, po czym wrzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę i dusimy. Do drugiego garnka wlewamy 5 szklanek wody i 3 kostki bulionowe, czekamy aż kostki się rozpuszczą i wsypujemy ryż. Gotujemy, ciągle mieszając mieszając. Marchewkę przekładamy do garnka z ryżem i mieszamy.


Doprawiamy do smaku , dodajemy usmażone mięso i cebulę oraz poszatkowanąświeżą natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piec około 20 minut w 180 stopniach.


0 komentarze:

Prześlij komentarz