SKŁADNIKI: (12 sztuk)
Bułeczki:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 215 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Budyń:
  • 4 żółtka
  • 65 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
  • owoce (u mnie brzoskwinie z puszki)
WYKONANIE: Z drożdży, cukru ( 2 łyżeczki), ciepłego mleka (100 ml) i mąki (2 łyżeczki) robimy rozczyn. Odstawiamy go na około 30 minut, by podwoił swoją objętość. Mąkę, cukry, mleko, sól, żółtka oraz jajka umieszczamy w misie miksera. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Masło roztapiamy (np. w mikrofalówce), studzimy, dodajemy je łyżka po łyżce do ciasta. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na na blaszce (na dużą blaszkę wykładamy 6 bułeczek). Blachy wykładamy  wcześniej papierem do pieczenia. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem kuchennym i zostawiamy w cieple na 30 – 45 minut lub do podwojenia objętości.
Gdy bułki rosną, przygotowujemy budyń. Żółtka i cukier ucieramy, aż masa będzie biała i puszysta. Dodajemy 50 ml mleka, mąkę, ponownie miksujemy. Resztę mleka (250 ml) gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy.
Składniki na kruszonkę mieszamy, rozcieramy do uzyskania konsystencji sypkiego piasku.
Gdy bułeczki podwoją już swoją objętość, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wykładamy nadzienie –brzoskwinie pokrojone w plastry i wystudzony budyń. Posypujemy kruszonką.
Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec około 30 minut (góra-dół). Wyjmujemy i studzimy. Bułki są gotowe :)













0 komentarze:

Prześlij komentarz