SKŁADNIKI: (12 sztuk)
Bułki:
  • 500 g mąki  tortowej (typ 450)
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 100 g  cukru 
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka 
  • 1 całe jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • duża szczypta soli
  • owoce (jagody, maliny, porzeczki - mogą być mrożone)
Kruszonka:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
WYKONANIE:Drożdże zasypać dwiema łyżeczkami cukru, wlać 50 ml ciepłego mleka,wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Dodać 2 łyżeczki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 minut).
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy cukier, mleko (ciepłe), żółtka, całe jajko oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone (ale chłodne) masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja wyrabiałam ciasto przy użyciu robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta, ale można zagnieść je też rękami.  Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielmy na 12 równych części, formujemy je w kulki i układamy na blachach w dużych odstępach. Każdą bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią, na środku każdej z nich robimy zagłębienie i wkładamy tam po łyżeczce owoców. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i wyrabiamy dłonią (konsystencja sypkiego piasku).Bułeczki oprószamy kruszonką. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.


Bułeczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do  zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy.


Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz