SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 260 g mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru 
  • 200 ml oleju 
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g orzechów włoskich
  • szczypta soli
Krem:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Wierzch ciasta:
  • 2  galaretki krystaliczne (o smaku cytrynowym)
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń 
WYKONANIE:
Ciasto: Marchew i jabłka obieramy, ścieramy na tarce od dużych oczkach (jarzynowej). Orzechy włoskie  drobno siekamy. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą, jasną masę.  Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem, cały czas miksując. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką  wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 28×24 wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. Gotowe wyciągamy, studzimy.
Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Twaróg  miksujemy razem z cukrem, delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, by krem stężał.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!:)




1 komentarze: