SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml oleju
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 galaretki krystaliczne (o smaku cytrynowym)
- 700 ml gorącej wody
- 1 duża puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
Ciasto: Marchew i jabłka obieramy, ścieramy na tarce od dużych oczkach (jarzynowej). Orzechy włoskie drobno siekamy. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem, cały czas miksując. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 28×24 wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. Gotowe wyciągamy, studzimy.
Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Twaróg miksujemy razem z cukrem, delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, by krem stężał.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!:)
Ciasto: Marchew i jabłka obieramy, ścieramy na tarce od dużych oczkach (jarzynowej). Orzechy włoskie drobno siekamy. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem, cały czas miksując. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 28×24 wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. Gotowe wyciągamy, studzimy.
Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Twaróg miksujemy razem z cukrem, delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, by krem stężał.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!:)
Wyborne!
OdpowiedzUsuń