SKŁADNIKI:
Spód:
  • 16 sztuk czekoladowych herbatników
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 1,5 szklanki puree z dyni
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
Wierzch:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Spód: Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Herbatniki blendujemy, dodajemy ostudzone masło. Herbatniki i masło mieszamy  do uzyskania sypkiego, mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na dno herbatniki, dociskamy szklanką lub łyżką. Tortownicę odstawiamy.
Masa: Dynię gotujemy do miękkości (u mnie mrożona, ugotowałam 3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni). Dynię odcedzamy, blendujemy, pozostawiamy do ostudzenia.
Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy dynię, chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mleko skondensowane, śmietanę, mąkę i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pojedynczo całe jajka i żółtka, miksując chwilę po każdym z nich.
Tak przygotowaną masę przekładamy na czekoladowy spód. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, sernik pieczemy nad kąpielą wodną (na niższym poziomie piekarnika postawiłam naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą). Przez kwadrans sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
Śmietanę mieszamy z cukrem, wykładamy na wierzch sernika i pieczemy kolejny kwadrans.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy, wstawiamy na całą noc do lodówki. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz