SKŁADNIKI:
  • 6 kg czerwonej papryki
  • 30 dag ostrej papryczki chilli
  • 6 główek czosnku
  • 0,5 l octu
  • 1 kg cukru
  • 6 łyżek soli
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 100 g)
WYKONANIE:Paprykę (zwykłą i chilli) kroimy na części, oczyszczamy z ziaren. Czosnek obieramy, dzielimy na ząbki. Paprykę i czosnek mielimy w maszynce (do mielenia mięsa).
Przygotowujemy zalewę: ocet, cukier i sól zagotowujemy i wlewamy do papryki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko ponownie zagotowujemy (gotujemy około 10 minut). Gorący ajwar wlewamy do słoików i gotowe :)
Z proporcji przygotowanej na 5 kg papryki otrzymałam 30 słoiczków po koncentracie.




0 komentarze:

Prześlij komentarz