SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg  twarogu (z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe (po 40g)
  • 750 ml  mleka
  • 1/2 szklanki oleju
Beza: 
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
WYKONANIE:
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę,  dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz cukier puder. Rozdrabniamy składniki na kruszonkę,  następnie dodajemy  jajko oraz żółtka i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę. Dużą formę o wymiarach  25 x 40 cm
wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Ciasto rozkładamy na spodzie blaszki, ugniatamy palcami na równy placek. Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Masa: 2 jajka i 4 żółtka  ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do średnich i stopniowo dodajemy twaróg,  cały czas miksując. W oddzielnej misce mieszamy mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewamy otrzymaną mieszankę do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylewamy ją na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C.
Beza: Piankę bezową przygotowujemy na ok. 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijamy z cukrem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę. Wykładamy ją na gorący sernik i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie.


0 komentarze:

Prześlij komentarz