SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki cukinii
  • 60 dag pieczarek *
  • 6 jajek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki (około 30 dag)
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół (bazylia, oregano, lubczyk)
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
* Pieczarki można zastąpić pokrojoną w kostkę kiełbasą.

WYKONANIE:
Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, ścieramy na tartce o dużych oczkach (jarzynowej). Odmierzamy 4 szklanki, wsypujemy szczyptę soli, odstawiamy. Po kwadransie odciskamy z nadmiaru soku.
Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew, cebulę i czosnek przesmażamy na patelni, do miękkości warzyw. Studzimy.  Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, przesmażamy na patelni, również studzimy.  Ostudzoną marchewkę i pieczarki przekładamy do miski razem z cukinią. Ser żółty ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników.  Kukurydzę opłukujemy, przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 


Blachę do pieczenia (25 cm x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę warzywną, wierzch posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około jednej  godziny.
Pasztet dobrze smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno.








0 komentarze:

Prześlij komentarz