SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 4 papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka carry *
  • 1 puszka kukurydzy *

WYKONANIE:Cukinię obieramy, łyżką stołową wydrążamy pestki, kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię wrzucamy do dużego garnka. Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy na oleju, dodajemy ją do pozostałych warzyw. Tak przygotowane warzywa gotujemy (do miękkości cukinii) od czasu do czasu mieszając. Całość blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki: koncentrat, ocet, cukier oraz ostrą paprykę; wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy całość do smaku (według własnego uznania) ziołami oraz solą i pieprzem.
Sos można doprawić również łyżką carry albo dodać do niego kukurydzę. Sos zagotowujemy, ciągle gotując (na wolnym ogniu) przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików, po nałożeniu ustawiamy je do góry dnem. Słoiki wekujemy (gotujemy je 8-10 minut w wodzie).





0 komentarze:

Prześlij komentarz