SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
Polewa:
  • 40 dag orzechów
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka w dowolnych kształtach. Ciastka układamy na papierze do pieczenia.


Orzechy (włoskie, laskowe, ziemne - można też wybrać jeden, ulubiony rodzaj) siekamy. W garnuszku umieszczamy orzechy, miód, margarynę i cukier. Podgrzewamy na gazie do rozpuszczenia i połączenia składników. Na każde (nieupieczone) ciasteczko wykładamy polewę z orzechami.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 stopni) na około 10-15 minut.


Ciasteczka delikatnie zdejmujemy z blaszki, czekamy, aż chwilę ostygną. Smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz