SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół tabliczki białej czekolady
Krem:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej 
  • 1 łyżki cukru
  • 200 g margaryny (ewentualnie masła) w temperaturze pokojowej
Ponadto:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (masa kajmakowa)
  • 50 g białego ryżu preparowanego 
  • kilka orzeszków solonych do posypania ciasta
WYKONANIE: 
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można dodać też dwa białka, które pozostały nam z kremu). Dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Kiedy piana będzie już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy  dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy łyżką. Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta, mieszamy. Blachę (37 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni.  Po upieczeniu ciasto studzimy.
Krem: Żółtka i  obie mąki dokładnie rozcieramy w szklance mleka, tak, by nie było grudek.  Pozostałe mleko zagotowujemy wraz  z cukrem. Na gotujące wlewamy przygotowaną masę jajeczną i gotujemy, cały czas mieszając.. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę zmiksować, Stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Masa kajmakowa: Kajmak wstawiamy na około pól godziny do gorącej wody. Po tym czasie przekładamy go do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy (dzięki ogrzaniu kajmaku, łatwiej będzie go wymieszać).
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, składamy ciasto. Biszkopt przekrawamy na pół. Wykładamy masę kajmakową z ryżem, wyrównujemy. Na niej rozsmarowujemy 2/3 kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i  rozsmarowujemy  na nim pozostałą  część kremu. Orzechy siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Wstawiamy na około 3-4 godziny do lodówki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz