SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu łazanki 
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 200 g dobrej, cienkiej kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pieprz (ziarnisty i mielony)
  • liść laurowy
  • olej
WYKONANIE:
Kapustę kiszoną  płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, następnie drobno kroimy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy liść laurowy i pieprz ziarnisty, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu mocno odcedzamy z nadmiaru wody.
Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.  Cebulkę drobno siekamy, smażymy, dodajemy do podsmażonej kiełbaski. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle, odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente.  Ugotowany makaron łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące.


0 komentarze:

Prześlij komentarz