SKŁADNIKI:
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka pieprzu
  • podwójna pierś z  kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 20 dag szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kostki margaryny

WYKONANIE:
Filety z piersi kurczaka myjemy i kroimy na kotlety. Przygotowujemy panierkę: do mąki dodajemy paprykę, czosnek, wegetę i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy kawałek kurczaka dokładnie panierujemy, po czym obsmażamy na złoty kolor na margarynie. Kotlety na chwilę odkładamy. Na tłuszcz, który pozostał nam ze smażenia filetów, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę , następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, szynkę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (do miękkości papryki). Pomidory blendujemy, po czym dodajemy na patelnię, wszystko gotujemy około  10 minut na małym ogniu (bez przykrycia, redukujemy ilość płynu). Usmażone wcześniej kotlety układamy na warzywach, wszystko chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą lub  pieprzem wedle uznania. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz