SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 opakowania budyniu cytrynowego
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 2 aromaty cytrynowe
  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • polewa czekoladowa
  • 2 opakowania herbatników
  • sok z 1 cytryny

WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno dodając po łyżce cukru. Następnie do piany dodajemy po jednym  żółtku, stale miksując. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy do ubitej piany, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy jeden aromat cytrynowy, 3 łyżki wody i olej. 
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną blachy (370 mm x 260 mm). Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwa blaty, każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą w proporcji 2:1. Część soku pozostawić do nasączenia herbatników.
Białą czekoladę roztopić w śmietanie, ostudzić i mocno schłodzić w lodówce. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem  aromatu cytrynowego, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. 
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixu na puszystą masę. Do budyniu dokładać po łyżce śmietany, wyrabiając mikserem. Połową powstałej masy przełożyć biszkopty, drugą część wyłożyć na wierzch. Na krem wyłożyć herbatniki namoczone w soku cytrynowym. Dodatkowo na herbatnikach można rozsmarować mleczną polewę. przed podaniem należy schłodzić ciasto minimum 2h.




1 komentarze: