SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchew
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- zioła (bazylia, oregano, tymianek)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta słodkiej papryki
- olej do smażenia
- makaron
WYKONANIE:
Soczewicę zalewamy na kilka godzin wodą, odstawiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę przekładamy na patelnię, smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu dodajemy soczewicę, wszystko chwilę dusimy. Podajemy z ulubionym makaronem lub kaszą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz