SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • zioła (bazylia, oregano, tymianek)
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • makaron

WYKONANIE:
Soczewicę zalewamy na kilka godzin wodą, odstawiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.  Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę przekładamy na patelnię, smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem oraz papryką. Na końcu dodajemy soczewicę, wszystko chwilę dusimy. Podajemy z ulubionym makaronem lub kaszą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz